Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Εισαγωγή:
Ο Φάνης Καφούσιας , χορογράφος – δημιουργός του σύγχρονου βιωματικού χορού, performer, καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολυχώρου «Θύρα Τέχνης» και του πολιτιστικού κέντρου «Art Gate», προτείνει τη συνεργασία πολιτιστικών μονάδων και φορέων και τη σύνδεση των πολιτιστικών δράσεών τους. Μέσω αυτής της συνάντησης συγκροτείται η βιωματική σκηνή στην πόλη ως το πρώτο πολυδιάστατο δίκτυο για την πολιτιστική ανάπτυξη και την εξέλιξη.

Η Αρχή:
Η ανοιχτή πύλη των τεχνών και της επικοινωνίας «Art Gate» διαθέτει τη συνταγή της επιτυχημένης δημιουργικής διαδικασίας: α) ένα πολύ-επίπεδο καλλιτεχνικό εργαστήριο και πειραματική σκηνή παραστατικών τεχνών στου Ψυρρή, τον Πολύ-χώρο «Θύρα Τέχνης», β) ένα ορμητήριο δημοσίων σχέσεων με εικαστικές εκθέσεις σε στρατηγική θέση στο κέντρο της πλατείας του Κεραμεικού, το πολιτιστικό κέντρο «Art Gate», γ) έναν ηλεκτρονικό τόπο συνάντησης, forum ψηφιακής επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Wanted Art», και δ) δυναμική ομάδα οργάνωσης, συντονισμού και υλοποίησης του πολιτιστικού αυτού οράματος.

Το όραμα:
Το όραμα της βιωματικής σκηνής στην πόλη στοχεύει στην ένωση των πολιτιστικών φορέων και μονάδων και στη δυναμική που μπορεί αυτή η σύνθεση ως πρωτότυπο δίκτυο να δρα και να λειτουργεί ανεξάρτητα και αποδοτικά τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στο δημιουργικό. Τα πακέτα προσφορών διοργάνωσης, παραγωγής και επικοινωνίας πολιτιστικών εκδηλώσεων γίνονται ανταγωνιστικά, επειδή είναι προσιτά και υψηλής ποιότητας. Μόνο λόγω αυτής της σύμπραξης σε μορφή εταιρείας, όπου οι μέτοχοι είναι ενεργά συμμέτοχοι με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συλλογικής συνείδησης είναι δυνατόν οι πολιτιστικές εμπειρίες των κινητών projects εκδηλώσεων να προσφερθούν σε διαφορετικά targets groups και σε διαφορετικούς χώρους.

Η Κοινότητα:
Καλλιτέχνες από όλους τους χώρους (θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, χορός, λογοτεχνία, εικαστικά, design, multimedia art), ακαδημαϊκά και ιδιωτικά ιδρύματα, διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων, φορείς, οργανισμοί, σύλλογοι πολιτισμού και εκπαίδευσης, εταιρείες παραγωγής, πολυ-χώροι, τεχνο-χώροι, clubs και μέσα μαζικής ενημέρωσης ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά γίνονται ένα κύμα θετικής ενέργειας με αλυσιδωτές αντιδράσεις και μηχανοποιημένο σύστημα, κόντρα στις μεμονωμένες και μονοδιάστατες κινήσεις που αποτυγχάνουν ή επιτυγχάνουν μερικώς λόγω των αδυναμιών τους. Το πλεονέκτημα της κοινότητας της βιωματικής σκηνής είναι ότι δεν έχει αδυναμίες, εφόσον στο δίκτυό της είναι συγκεντρωμένες όλες οι δυνάμεις που μπορούν παρέα να κατακτήσουν την πόλη ως το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα ενάντια στο υπάρχον κατεστημένο, το οποίο έχει καταρακώσει και απογοητεύσει οικονομικά και ηθικά τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο Σκοπός:
Η “Βιωματική Σκηνή” στοχεύει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού μέσω της συνάντησης, της ένωσης και της συνεργασίας ενεργών φορέων και μονάδων. Η δημιουργία καινούριας ανεξάρτητης μηχανής, ανοιχτής προς τη νέα γενιά και τις δυνατότητές της, οι οποίες δεν επιτρέπεται από την υπάρχουσα πραγματικότητα των απαρχαιωμένων και κλειστών δικτύων να γονιμοποιηθούν, θα ωθήσει τη γέννηση μιας νέας μορφής επικοινωνίας με συνεχή και ζωντανό διάλογο για την άνθιση και την ακμή της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Σκοπός της κοινότητας είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας, να καλλιεργήσει, να ευαισθητοποιήσει, να αφυπνίσει, να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει τον κάθε άνθρωπο που χρειάζεται ένα χέρι να κρατηθεί για να προχωρήσει. Το χέρι αυτό όχι μόνο θα το βρει στη “Βιωματική Σκηνή”, αλλά και θα το δώσει. Αυτή η συνειδητοποίηση του ότι κανείς δεν μπορεί να κατακτήσει το ευ ζην χωρίς τον άλλον είναι χρέος μας να κάνουμε βίωμα, αξία, ήθος και αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου